کم خونی و انجیر

مقدمه

عوامل مختلفی مانند کمبود موادمغذی، بارداری، سرطان، اختلالات مرتبط با مغز استخوان یا کلیه و قاعدگی می‌توانند منجر به کم خونی شوند.به‌طور میانگین، مقدار استاندارد هموگلوبین در یک مرد بزرگسال ۱۴-۱۸ g/dl و برای زنان ۱۲-۱۶ g/dl است. در صورتی که در آزمایش خون میزان هموگلوبین پایین باشد، باید به‌سرعت با پزشک خود مشورت کنید. در این موارد پزشک مصرف مکمل‌آهن را تجویز می کند.افزون بر مصرف مکمل‌ها، برخی موادغذایی نیز می‌توانند به درمان کم خونی در بدن کمک کنند، که انجیر یکی از میوه های موثر در درمان کم خونی می باش

کم خونی چیست؟

کم‌خونی با نام علمی آنمی، بیماری که در آن گلبول‌های قرمز خون برای رساندن اکسیژن به سایر بافت های بدن به مقدار کافی وجود ندارد. کم‌خونی شامل شاخه‌ها و شکل‌های مختلف می‌باشد که هر کدام دلایل مختلفی دارد. اگر احساس می‌کنید به کم‌خونی مبتلا هستید، ابتدا به پزشک مراجعه کنید؛ چرا که ممکن است نشانه یک بیماری جدی و سرسخت باشد. پیشگیری از بعضی از انواع کم‌خونی با یک رژیم غذایی سالم و متنوع به راحتی ممکن است.

علائم کم خونی

کم خونی باعث کاهش میزان اکسیژن در سلول ها شده که در نهایت باعث بروز علائمی مانند خستگی و ضعف ، تنگی نفس، سردرد و سرگیجه ، ریزش مو و کاهش استقامت ،پریدگی رنگ صورت، بی‌حالی، …که این علائم به دلیل اختلال در خون‌رسانی به ارگان‌های مختلف بدن است،خواهد شد.

بنابراین افرادی که از کم‌خونی رنج می‌برند معمولاً احساس خستگی، بی‌حالی و ضعف دارند. همانطور که در بالا نیز اشاره کردیم یکی از اصلی‌ترین دلایل بروز کم‌خونی نداشتن رژیم غذایی سالم و نرسیدن مواد غذایی به بدن است؛ پس می‌توان با اصلاح کردن آن پیشگیری و حتی به درمان آن نیز کمک کرد.

درمان کم خونی با انجیر

انجیرها را می‌توان به صورت تازه یا خشک شده مصرف کرد. بسیاری از افراد انجیر تازه را به خشک شده آن ترجیح می‌دهند؛ اما در انجیر خشک مزیتی نسبت به انجیر تازه وجود دارد. این مزیت این است که انجیر خشک همیشه در دسترس بوده و از نظر خواص تفاوت چندانی با حالت تازه آن ندارد.

انجیر خشک شده حاوی ویتامین‌ها و مواد معدنی مختلفی است که از جمله می‌توان به ویتامین‌های B6، B12، آهن منگنز و پتاسیم اشاره کردکه در درمان کم خونی بسیار حائز اهمیت می باشند. همچنین انجیر منبع خوبی از بتاکاروتن است که می‌تواند منبع خوبی برای کربوهیدرات‌ها، چربی‌ها و فیبر غذایی باشد.

قرار دادن روزانه ۳ تا ۴ انجیر خشک در رژیم غذایی می‌تواند به افزایش تا ۲۵ درصدی هموگلوبین خون کمک کند. علاوه بر این مواد معدنی موجود در این میوه سموم بدن را دفع می‌کند و باعث انتقال اکسیژن به اندام‌های مختلف خون می‌شود.

نتیجه یک آزمایش علمی بر روی افراد مبتلا به کم خونی

این آزمایش برروی افراد مبتلا به فقر آهن انجام شد و از آن ها خواسته شد روزانه 50  گرم انجیر خشک را به مدت 8 هفته استفاده کنند.

میزان هموگلوبین این افراد تا 3.5 درصد افزایش یافت.

در جدول زیر مشاهده می کنید که میزان هموگلوبین فرد مبتلا به کم خونی از 9.5 به 13 افزایش یافته است.

انجیر در طب سنتی

انجیر از نظر طب قدیم ایران، گرم و تر است ، تعرق بدن و ادرار را زیاد می‌کند ، حرارت بدن را کاهش می‌دهد و میوه‌ای چاق‌کننده است و در درمان کم خونی بسیار اهمیت دارد. جوشانده انجیر خشک درمان ‌کننده التهاب مجاری دستگاه تنفسی، کلیه، ذات‌الریه، سرخک، مخملک و آبله است همچنین جوشانده غلیظ انجیر خشک برای رفع سرماخوردگی بسیار مفید است و غرغره کردن آن گلودرد را برطرف می‌کند.

انجیر برای درمان سوءهاضمه مفید است ، مخلوط شیر بز و انجیر سیاه یکی از داروهای بسیار موثر برای درمان آرتروز و درد مفاصل است این مخلوط سموم مختلف را از بدن خارج کرده و درد را از بین می‌برد همچنین این میوه برای افرادی که قند خونشان پایین می‌آید و یک دفعه احساس ضعف می‌کنند مناسب است، زیرا قند آن به سرعت در روده کوچک جذب می‌شود.

انجیر برای بهبود مشکلاتی نظیر تب، گوش درد و ورم چرکی کاربرد دارد و برای کمک به کبد هم عالی است ، موجب از بین رفتن بوی بد دهان نیز می‌شود ، مخلوط انجیر با عسل در تسکین زخم معده بسیار مفید است ، همچنین منبع خوبی از کلسیم و هم منبع خوبی از پتاسیم است. کلسیم موجب افزایش تراکم استخوان و پتاسیم، دفع کلسیم از طریق ادرار را کاهش می‌دهد؛ از این رو انجیر یکی از بهترین میوه‌ها برای افزایش تراکم استخوان است.

از طرفی انجیر به خاطر داشتن قند فراوان باعث فعالیت سلول‌ها و تولید انرژی زیاد در بدن نیز می‌شود، همان چیزی که معمولا کم‌خون‌ها از آن شکایت دارند.

انجیر منبع خوبی از پتاسیم است و پتاسیم نیز عنصری است که به کنترل فشار خون کمک می‌کند. کمبود پتاسیم به خصوص زمانی که با افزایش مصرف سدیم همراه باشد، می‌تواند منجر به فشار خون بالا شود ، به علت داشتن پتاسیم، درجه قلیایی بدن را بالا برده و در دفع اوره و چربی خون بسیار موثر است.

این میوه منبع بسیار خوبی از فیبر غذایی است. شاید بدانید که مواد غذایی حاوی فیبر نقش موثر و مفیدی در مدیریت و کنترل وزن ایفا می‌کنند. فیبر، گرسنگی را به تاخیر می‌اندازد و از این‌ رو در رژیم‌های کاهش وزن جایگاه ویژه‌ای دارد البته به آن شرط که در خوردن آن و سایر مواد غذایی نیز از حد تعادل خارج نشویم.

شیره انجیر و کم خونی

چهار شیره مخلوطی از شیره خرما، انگور، توت و انجیر است. شیره هر کدام از این‌ها به طور جداگانه خواص بسیاری دارد و وقتی با هم ترکیب شود، اکسیر حیات در درمان بسیاری از بیماری‌ها می‌شود. طبع این شیره گرم و تر است و در ماه‌های سرد سال، می تواند گرمای خوبی به بدن بدهد. چهار شیره سرشار از ویتامین ب ۶ ، ب ۲، ب ۱۲ و برای خون‌سازی بدن مهم است و املاحی مثل فسفر، آهن، منگنز و ید دارد.این معجون برای کم خونی و فقر آهن و رفع سرماخوردگی و گلودرد، تقویت بینایی، تقویت‎ قلب مفید است.

خوردن این معجون طبیعی خون را لطیف می‌کند و از غلظت خون جلوگیری می‌کندو سرگیجه‌های ناشی از کم خونی را برطرف می‌کند.

اشتراک گذاری مطلب در :

آنچه در این مطلب میخوانید

آنلاین سفارش دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.